“ Wij varen uw koers volgens uw speciale wensen en budget.” 

 

Als u op zoek bent naar een unieke locatie voor een speciale gelegenheid, dan is het prachtige, comfortabele schip Wilford een ideaal idee. U beschikt over een passagiersschip dat helemaal tot uwer beschikking staat. Alle voorzieningen zijn aanwezig om een geslaagde, feestelijke of zakelijke bijeenkomst te organiseren.

Bepaal zelf de opstapplaats, de koers en de duur van uw tocht. We bespreken met u de invulling van uw event en we staan u graag bij met professioneel advies.

Onze feesten en bijeenkomsten worden op maat gemaakt en zijn allemaal even geweldig. Catering, drankenformule en muziek worden aan uw wensen aangepast!

Contacteer ons

“ Wij zijn de specialist in het organiseren van prachtige feesten en bijeenkomsten op ons heel ruim ingedeelde schip Wilford.” 

 

Frank Apers en Marina Van Rompaey hebben maar één doel voor ogen met het schip Wilford: het watertoerisme meer waardering geven en het in ere herstellen. Met geestdrift en kennis willen ze iedereen de mooie en pittoreske plaatsjes langs de Vlaamse waterwegen leren waarderen en ontdekken.

Tijdens de rondvaarten en feesten staat er een voltallig team klaar om u professioneel van dienst te zijn en u helemaal te verwennen. Genieten van de schitterende panorama’s, de machtige Schelde en het Klein-Brabantse polderland. De benen strekken in pittoreske en sfeervolle plaatsjes.

Een boottocht met de Wilford wordt altijd een dag om nooit te vergeten. Ook de jaarlijkse, toeristische dagtochten zijn prachtige dagen.

Riverstar geeft ook cadeaubonnen uit.
Een leuk cadeau om te geven en fijn om te krijgen.

Ons aanbod

VAARROUTES

“ Wij varen uw koers volgens uw speciale wensen en budget.” 

 

Een greep uit ons vaargebied:
Schelde- en Rupelstreek: regio Mechelen, Boom, Rupelmonde, Temse, Baasrode.
Het kanaal Leuven-Dijle: regio Mechelen en Leuven.
Albertkanaal: regio Herentals, Hasselt, Maastricht en Luik.
Zeekanaal naar Brussel.
Haven van Antwerpen: varen in het havengebied naar Bergen op Zoom.

Wilfordboten

HISTORIEK

In 1826 vestigt de Engelse familie Wilford uit Brompton-Near-Northallerton zich te Temse. William Wilford is vlaskoopman en richt er een zeildoekweverij op. Om de handel te stimuleren had hij een gedurfd plan, nl. Temse en de Scheldeoevergemeenten verbinden met de haven van Antwerpen door een stoomvaartdienst.

Op 11.04.1857 werd de Naamloze Vaartmaatschappij voor Schelde en Rupel opgericht. In de volksmond gekend als “de Wilfordboten”.
Vanaf 01.08.1857 werd er dagelijks van en naar Antwerpen gevaren. Het schip was ingericht voor vervoer van reizigers en het bergen van koopwaar. Op het einde van de 19de eeuw neemt John Wilford het roer over van zijn vader. Een man van wie men zei dat hij dat hij een man was : “die voorzag en berekende voor de toekomst, die zijn eigen belangen ter zijde stelde voor het geluk en de welvaart der Vaartlijn.”

De Wilfordfamilie was een ondernemende familie die zich naast de zeildoekweverij en de Wilfordboten ook nog bezighielden met andere uitdagingen. De broer en neef van John bouwden in 1897 hun eerste auto en namen zelfs deel aan verschillende wedstrijden. Zelfs fietsen werden er gebouwd. In 1909 bouwde ze een biplan ( tweedekker) en organiseerde mee aan de vliegweek te Temse en Bornem in 1912.

Arthur Wilford 1851 – 1926 : was een gekend pianovirtuoos en componist. Hij studeerde in Leipzich, Wenen, Praag en in Italië. Hij componeerde tal van muziekstukken die ook nu nog worden gespeeld.

In 1894 neemt Ernest Wilford, na de dood van zijn vader, het roer over. Hij was een man met vooruitstrevende gedachten en had een onverschrokken ondernemingsgeest. Hij had genoot niet alleen in ons land erkenning maar ook buiten onze grenzen.

Duizenden bezoekers komen naar Temse om er Paling in’t groen te eten en voor vele Waaslanders waren de Wilfordboten dikwijls het enige vervoermiddel om naar Antwerpen te reizen.

In 1903 komt Wilford V naar Temse. Het is een stoomboot van 45 m lang en 5,80 m breed. Het schip had een ruim bovendek, prachtige salons met meubelen en was geheel elektrisch verlicht.

In 1907 waren er grote feestelijkheden bij het 50 jarig bestaan van de Wilford –boten en in 1932 bij het 75 jarig bestaan. Tal van prominenten komen naar Temse en Antwerpen, waaronder koning Leopold II.

Bij het uitbreken van de oorlog in 1914 stelde Ernest Wilford zijn schepen gratis ter beschikking van het Belgisch leger “voor de bevoorrading der forten van de benedenschelde”. Dit tot de val van Antwerpen. Het lukte hem om de schepen nadien met een list naar Engeland te brengen met aan boord het engels hulpdetachement, gekwetste soldaten en het personeel van het Rode Kruis. Na de oorlog kochten ze opnieuw 3 stoomboten om de verbinding tussen Antwerpen en Temse te verzekeren.

Het was een attractie te zien hoe in de zomermaanden ontelbare toeristen, maatschappijen en scholen van de prachtige stoomboten gebruik maakten om de Schelde en de Rupel op en af te varen.

In 1938, na 81 jaar van ontzaglijke diensten te hebben bewezen aan de inwoners van de scheldeoevergemeenten hielden de Wilfordboten op te bestaan. Ernest Wilford overleed in 1962 hij was 94 jaar.

In 2007 willen we die vergane glorie terug leven inblazen. Frank Apers, Paul de Keersmaecker en Marina Van Rompaey hebben een droom om het watertoerisme en de Wilfordboten terug in zijn eer te herstellen. Zij willen met dezelfde geestdrift en kennis een toegevoegde waarde worden om onze mooie en pittoreske plaatjes in Vlaanderen langs de waterweg te leren waarderen en te exploreren.

Op hun schip is de benedenruimte volledig gewijd aan de historiek van de familie Wilford. Er is een permanente tentoonstelling met beeldmateriaal uit de oude doos.